Gepost door: Johan van Veen | 20 september 2016

De val van een bastion

Eén van de laastste bastions van de traditionele Bachinterpretatie is eindelijk omgevallen. Tot 2013 leidde Helmuth Rilling de Gächinger Kantorei en het Bach Collegium Stuttgart; daarmee voerde hij over de hele wereld de muziek van Bach uit en daarmee nam hij alle vocale werken van Bach op voor de Bach Editie van Hänssler Classic die ter gelegenheid van het Bachjaar 2000 werd uitgebracht. Zoals hij zelf ooit in een interview meedeelde behoorde Nederland tot de weinige landen die hij met zijn ensembles nooit aandeed. Dat heeft een reden: tot op het laatst hield hij vast aan de traditionele Bachinterpretatie, met een groter koor dan tegenwoordig gebruikelijk is en een orkest op moderne instrumenten. Weliswaar beweerde hij zelf dat hij in zijn interpretaties de invloed van iemand als Nikolaus Harnoncourt verwerkte, maar vrijwel niemand hoorde dat in zijn uitvoeringen doorklinken. Met de tijd kwam hij steeds meer in de achterhoede terecht. Daarmee werden zijn bijdragen aan de Bachinterpretatie steeds minder relevant.

In 2013 legde hij het dirigeerstokje neer. Als zijn opvolger werd Hans-Christoph Rademann gekozen en daarmee sloeg de Internationale Bachakademie Stuttgart waaraan de twee ensembles verbonden zijn, een nieuwe weg in. Rademann is een vertegenwoordiger van de historische uitvoeringspraktijk en is vooral bekend door de Schütz-Editie die op dit moment bij Carus verschijnt. Nadat hij enkele jaren met de bestaande ensembles heeft gewerkt, is het er deze zomer dan toch van gekomen. Hij heeft een nieuw ensemble gevormd dat – ter onderscheiding van het oude – als Gaechinger Cantorey door het leven gaat. Die bestaat uit een koor – duidelijk kleiner dan de oude Gächinger Kantorei – en een orkest dat op historische instrumenten speelt.

Ten langen leste heeft de Internationale Bachakademie Stuttgart dan toch een inhaalslag gemaakt. Daarmee kan ze weer een relevante speler op het veld van de Bachinterpretatie worden. Rademann is misschien niet de meest bevlogen musicus uit de wereld van de oude muziek maar het is in elk geval een grote vooruitgang met wat er was. Ik ben benieuwd wat er uit zal komen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: