Gepost door: Johan van Veen | 8 september 2010

De treurnis van Radio 4

Traditioneel gaan per 1 september radio en televisie flink op de schop, wanneer het nieuwe seizoen begint. Dat was dit jaar ingrijpender dan anders, vooral door de komst van enkele nieuwe zendgemachtigden en de uitbreiding van de zendtijd van enkele bestaande omroepen. Ook op Radio 4 hebben allerlei veranderingen plaatsgevonden. En dat zo’n half jaar nadat al verschillende ingrijpende wijzigingen waren doorgevoerd. De motivatie daarvoor was het aantal luisteraars te vergroten. Of dat gelukt is, is me niet bekend. Het is wellicht ook wat te vroeg de effecten van die wijzigingen te meten.

Bij het begin van het nieuwe uitzendseizoen heeft een nieuwe speler op Radio 4 zich aangediend: omroep MAX, die zich speciaal op ouderen richt. Bij het streven naar een vergroting van het aantal luisteraars denkt men toch meestal in de eerste plaats aan jongeren. Want jongeren en klassieke muziek lijkt geen logische combinatie te zijn, al zijn er natuurlijk gelukkige uitzonderingen. Maar hoe zit het met de ouderen? Men zegt wel dat het klassieke-muziekpubliek vooral uit 50-plussers bestaat en een rondblik in de concertzaal lijkt dat beeld te bevestigen. Moeten ouderen tot de klassieke muziek worden ‘bekeerd’? En wat is de rol van MAX daarbij?

Als de meeste luisteraars van Radio 4 al tot de doelgroep van MAX behoren, wat voegt deze omroep dan toe aan het bestaande aanbod? In welk opzicht werden de oudere luisteraars op Radio 4 dan nog niet bediend?

Van maandag tot vrijdag zendt MAX tussen 13.00 en 15.00 uur het programma Muziekwijzer uit. “Edwin Rutten gaat met musici en luisteraars op ontdekkingstocht door de klassieke muziek. Een musicus legt bijzondere verbanden tussen bekende en onbekende muziek. Luisteraars vertellen over het muziekstuk dat hun liefde voor klassiek deed ontvlammen”, zo staat op de website van Radio 4 bij dit programma te lezen. Zitten oudere muziekliefhebbers daar echt op te wachten? En waren zulke programma’s er al niet? Luisteraars die vertellen over een voor hen bijzonder muziekstuk – hebben we dat al niet elke laatste week van het jaar? Kunnen we de overige 51 weken van het jaar daar echt niet buiten? En wordt de luisteraar echt wijzer van deze Muziekwijzer? De enige bijdrage tot Radio 4 van omroep MAX is het zoveelste babbelprogramma. Maar Radio 4 was toch al één groot Babbelonië?

Het uitzendtijdstip van Ruttens babbelprogramma heeft tot gevolg gehad dat het middagconcert is gesneuveld. Dat is verschoven naar het begin van de nacht. Dat lijkt me niet echt een tijdstip dat geschikt is om de luisterdichtheid van Radio 4 te vergroten. Voordeel is wel dat we nu verlost lijken te zijn van die vreselijke sandwichformule, die bedacht lijkt te zijn voor mensen met een concentratiespanne van hooguit 20 minuten. Positief is dat op maandagavond het programma AVRO Authentiek is teruggekeerd. Dat is goed nieuws voor de liefhebbers van oude muziek, die sinds februari op een houtje hebben moeten bijten.

Maar dat heft het gevoel van treurnis niet op dat je bevangt wanneer je de programmering van Radio 4 beziet. Het aantal geheel irrelevante programma’s wordt steeds groter. En naarmate dat aantal toeneemt, wordt het steeds moeilijker argumenten te vinden voor de noodzaak van het voortbestaan van Radio 4, wanneer de cultuurbarbaren van de PVV de messen slijpen om ‘Hilversum’ een kopje kleiner te maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: